Typisch Leidsch aan het Haagse Plein

Voor de Haagse diesviering kwamen in en rond Den Haag wonende en werkende Leidse ‘alumnae et alumni’ samen in de monumentale sociëteit De Witte aan Het Plein. Ze hadden een uitnodiging gekregen van De Minervaanse Ronde Leidsche Tafel van de sociëteit.

Extra goede stemming

Ongeveer 250 Leidse hadden gehoor gegeven aan de uitnodiging, het was gezellig druk.
Gezien het tijdstip van samenkomst – 18.00 uur – zorgden de drankjes voor een extra goede stemming, en konden er nauwelijks genoeg schalen met bittergarnituur worden aangesleept.


Drie Leidse bijeenkomsten bij De Witte

‘Er worden hier per jaar drie Leidse bijeenkomsten georganiseerd’, vertelt Wilt Idema, Leids alumnus en al tientallen jaren lid van – voluit - ‘De Nieuwe of Littéraire Sociëteit De Witte’. We kijken vanuit de hoger gelegen riante rokersruimte uit over de borreltafels.

‘Deze diesviering, in februari is de eerste’, vertelt Idema. ‘Dan is er rond 3 oktober een hutspotmaaltijd en tenslotte op of rond 26 november een Cleveringabijeenkomst. Het Haags comité van het LUF neemt de organisatie daarvan voor zijn rekening.
’De enige roker in de ruimte werpt ook een blik naar beneden. ‘Dit is een net gezelschap’, stelt hij vast. ‘Echt Haags.’


Voorgerecht en hoofdgerecht.

Hoewel de bijeenkomst om 18.00 uur is begonnen en twee sprekers zijn aangekondigd, zijn een uur later de gesprekken nog steeds geanimeerd, de drankjes lekker en de groentekroketjes gewild.
Dan stroomt de belendende zaal eindelijk vol.

De voorzitter van de Ronde Leidsche Tafel kondigt de sprekers aan als ‘het voorgerecht en het hoofdgerecht’.


Haagse faculteit

Het ‘voorgerecht’ is de decaan Kutsal Yesilkagit van de Haagse faculteit Governance and Global Affairs van de Universiteit Leiden.
Hij vertelt hoe de ‘Haagse vestiging’ die bescheiden begon is uitgegroeid tot een serieus onderzoeks- en onderwijscentrum waar 250 mensen werken, waarvan de helft promovendi. En er lopen duizenden studenten rond. En het einde van de groei is nog niet in zicht.

Grote hilariteit als Yesilkagit in zijn Powerpoint een van de Haagse locaties van de universiteit per ongeluk Lange Voort genoemd blijkt te hebben, in plaats van Lange Voorhout. H
et publiek joelt… Maar de Haagse Leidenaren zijn na afloop weer helemaal bijgepraat over de Leidse universiteit in Den Haag.


Thuiswedstrijd voor Broekers-Knol

Voor ‘hoofdgerecht’ Ankie Broekers-Knol, Leids alumna die ook nog eens veertig dienstjaren volmaakte bij de Leidserechtenfaculteit en nu voorzitter is van de Eerste Kamer, is spreken voor het gezelschap een thuiswedstrijd.
Ze kent duidelijk veel mensen in de zaal.

Broekers-Knol begint met te vertellen dat ze aanvankelijk bij de start van de Haagse campus met de pest in haar lijf naar Den Haag ging om daar college te geven: ze zag die hele Haagse campus helemaal niet zitten. Maar nu is ze apetrots dat Leiden Den Haag aan een universiteit heeft geholpen ‘die ze hier anders nooit hadden kunnen krijgen’.

Dan spreekt ze gepassioneerd over de Eerste Kamer en vooral over functie en nut ervan. Niettemin heeft die(wie?) een voorstel gedaan voor een commissie die ons parlementaire stelsel eens goed moet doorlichten. Want werkt het eigenlijk nog wel? En: nog maar 300.000 mensen in Nederland zijn lid van een partij terwijl partijen de basis zijn van het stelsel.


Bericht van de koning

Na de lezingen, die in De Witte-termen ‘causerieën’ heten, leest Rondetafelvoorzitter Enschede het bericht voor dat De Tafel naar de koning stuurde, en waarin de aanhankelijkheid en trouw van de Leidse alumni aan het koningshuis werd uitgesproken.
Precies zoals de universiteit dat ook traditiegetrouw doet vóór de diesvering in Leiden, om de bijzondere band met koningshuis te onderstrepen.
Ook het antwoord dat de koning zijn secretariaat liet sturen lijkt verdacht veel op het antwoord , dat getuigt van oprechte dank en gedeelde verbondenheid, dat de rector-magnificus jaarlijks krijgt .

Tot gauw

Tenslotte wordt uit volle borst het Io Vivat gezongen. Aansluitend gaat de bar weer open en de schalen bitterballen rond.
Omstreeks 21.00 u begint de ruimte leger en leger te raken. Wie heeft gereserveerd in de enorme eetzaal van de sociëteit gaat aan tafel, de meeste gasten verspreidden zich in de donkere stad. Velen van hen zien elkaar weer in Leiden op 13 februari, op de officiële diesvering voor alumni in het Kamerlingh Onnes Gebouw.

Deze avond was alvast gezellig. Als vanouds.

(4 februari 2016/CH)

Laatst Gewijzigd: 05-02-2016